Het is alweer even geleden, maar we wilden toch nog even met u terugblikken op de Onderwijsdagen 2016, eerder deze maand. Het jaarlijkse congres van de ICT-organisaties voor het onderwijs Surf en Kennisnet ging dit jaar over onderwijs op maat. Een interessant thema, waarmee de focus wordt gelegd op de student/leerling, en niet de techniek pur sang.

Surf presenteerde tijdens de onderwijsdagen een veelzijdig trendrapport, met onder meer aandacht voor de flexibilisering van het onderwijs en digitaal toetsen. Twee belangrijke ontwikkelingen die Edupower ondersteunt met de laptopzuil.

Neem bijvoorbeeld de inrichting van een virtueel klaslokaal. Meer dan een digitale leeromgeving of flipping the classroom, wordt online de dynamiek van een ‘echt’ klaslokaal nagebootst. Daar zijn natuurlijk wel een aantal randvoorwaarden aan verbonden: “Voor een virtueel klaslokaal moeten de studenten over een goede internetverbinding en laptop of desktop beschikken.”

Een slim ingericht schoolgebouw is hiervoor van groot belang. Met opkomst van the internet of things kunnen bijvoorbeeld leer-hotspots aan de lunchtafel worden gemaakt. Dit is goed voor de kwaliteit van het onderwijs, en de kostenefficiëntie. De laptopzuil biedt zo’n hotspot een flexibele stroomvoorziening. Studenten vragen ook nadrukkelijk om flexibilisering van onderwijs, en om de mogelijkheid tot digitaal toetsen.

Onderzoek laat ook zien dat de resultaten van studenten beter worden door regelmatig te toetsen en de resultaten te vergelijken. Digitaal toetsen maakt dit veel kosteneffectiever en eenvoudiger. Zo heeft Fontys Hogeschool een USB-stick ontwikkelt voor digitaal toetsen op elke laptop. Hij voorziet de computer van beschermde toetsapplicaties, en sluit andere toepassingen tijdelijk af zodat er niet gespiekt kan worden.